Koda spel i Ruby

Kom igång med Ruby

Innan du kan börja koda spel i Ruby måste datorn förberedas lite grann. Om du inte får ladda ner och installera program på datorn, eller om du inte vet hur man gör, så be om hjälp.

Det kanske bästa och enklaste sättet att snabbt komma igång med programmering i Ruby är att ladda ner och installera gratisprogrammet Kids Ruby. Det finns för både Windows-, Mac- och Linux-datorer. I Kids Ruby kan du både skriva och köra dina program. Dessutom får du Gosu – ett hjälpmedel som vi ska använda när vi skapar vårt spel – "på köpet" när du installerar Kids Ruby.

Här kan du ladda ner och läsa mer om Kids Ruby (informationen är på engelska):
http://kidsruby.com/download

Om du av någon anledning inte vill använda Kids Ruby så kan du i stället skriva programmen i en vanlig texteditor och köra dem via ett så kallat kommandofönster. Men först måste du installera Ruby och Gosu. Jag kommer här inte att gå närmare in på detta alternativ, och i lektionerna utgår jag ifrån att det är Kids Ruby som används.

När datorn är förberedd är det bara att sätta igång med programmeringen. Så vad väntar du på? Följ länken till första lektionen!

Till startsidan